Selecteer een pagina

mijn blog

Adem je vrij

 

Onlangs sprak ik een vriendin die vertelde dat ze in het donker over een metalen sokkel met daarop een Boeddhabeeld was gevallen. Ik vond dat nogal symbolisch. De Boeddha had haar letterlijk tot stilstand gebracht. Tijd voor contemplatie denk ik dan! Op haar beurt wees zij naar haar donkerblauwe knieën: “Owen, ik kan geen stap zetten zonder pijn.” 

 Wat er dan bij mij gebeurt? 

Er gaat een belletje rinkelen. 

 Heeft iemand last van de knieën, dan weet ik dat er veel Nier-energie wordt verbruikt. Emotie: angst. Element: water. Klachten die daarbij horen zijn: pijn in je onderrug en/of knieën en ook: ’s nachts moeten plassen. Dus ik stel haar de vraag: “Ga je ’s nachts wel eens het bed uit om te plassen?” Stomverbaasd kijkt ze me aan. “Eh, ja, elke nacht twee keer, maar wat heeft dat in vredesnaam met mijn knieën te maken?” “Alles”, zeg ik. 

 Want, waar ligt nu eigenlijk de ware oorzaak van een ziekte of lichamelijk ongemak, zoals twee blauwe knieën?

Antwoord: emotie.

Het woord emotie stamt uit het Latijn en komt van ‘emovere’, wat ‘energie in beweging’ betekent.

“Waar ben je bang voor?”, vraag ik haar. Na een lange stilte zegt ze: “Ik ben bang mijn man te verliezen.” De reden daarvan laat ik hier even in het midden. Het gaat om die angst. Nu zal de één zeggen: “Ja zeg, ze valt gewoon over een Boeddhabeeld, omdat ze het licht niet aandeed!” Onhandig. Punt. Uitzitten die pijn. De ander zegt: “Ze was met haar gedachten bij haar man, voelde de angst hem te verliezen, viel over een metalen beeld en bezeerde haar knieën. Daar ligt dus een emotie aan ten grondslag.”

 Die ander, dat ben ik. 

Vergezocht? 

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) vinden wij van niet. 

 Het element metaal staat voor verdriet en hoort in de TCM bij de longen. Als je bijvoorbeeld ’s nachts tussen drie en vijf uur wakker wordt, dan kan dat een teken zijn dat je kampt met verdriet. Lukt het je niet dat verdriet los te laten, dan ontstaan klachten. De grote vraag is natuurlijk: HOE laten we los? HOE zorgen we ervoor dat blokkades in ons lichaam oplossen, zodat alle elementen (vuur, hout, aarde, water en metaal) weer in balans komen en we daarmee ons lichaam en de organen gezond houden? 

 Adem en acupunctuur! Het is in mijn beleving de perfécte combinatie. Emoties liggen veelal opgeslagen in de onderbuik. Verdriet (metaal) wordt ,volgens de TCM, opgeslagen in de longen. Door met een diepe en verbonden ademhaling te werken, komt er bewuste beweging in de longen en de buik. Door die beweging komen als vanzelf emoties los. Het mooie is: je hoeft je niet eens bewust te zijn van die emotie om het aan te raken. De adem brengt je er vanzelf, zonder woorden. EMOVERE! Movement! 

 Ik stelde mijn vriendin voor een ademsessie te doen en het duurde niet lang voor het diepe verdriet en haar angsten naar boven kwamen. Tijdens zo’n ademsessie maak ik gebruik van drukpunten en mijn acupunctuurnaalden zorgen voor extra doorstroming in de betrokken meridianen. Het lichaam wordt als het ware van binnen en van buiten aan het werk gezet. 

 Het vrij laten komen van emoties zorgt voor ruimte in alle opzichten. Een week later belde ze me op en vertelde dat ze een heel mooi gesprek had gehad met haar liefde en dat er een last van haar was afgevallen. Ze had weer ademruimte gekregen, ook binnen haar relatie. De knietjes waren nog wel een beetje bont, maar dat is nu eenmaal de kleur van het leven. Onthoud dit: de Boeddha blijft altijd glimlachen, ook als hij omver gelopen wordt!